הדרך הטובה ביותר לעבוד עם שותפים, עם דוד עובדיה

להמשך האזנה דרך אחת מהפלטפורמות הבאות

תקציר הפרק

פרק מיוחד שמוקדש לכל מי שעובדים עם שותפים, או מבינים שהגיעו לשלב הזה בחיים העצמאיים שלהם. בשיחה עם דוד עובדיה, דיברנו על הכלים, הטיפים והעצות שיעזרו לשמור על האיזון ולהפוך את השותפות העסקית למוצלחת. כמו שאתם כבר מכירים, פרק קצר שכדאי להכין בשבילו דף ועט, כי בטוח תצאו עם תובנות להמשך הדרך.

תמלול הפרק

איתמר: עצמאים יקרים שלום לכם! אתם על מושג ירוק, הפודקאסט של חשבונית ירוקה ואני איתמר רועי שאתכם כל שבוע.
היום נדבר על שותפים: שגיא, שותף שלי ואני מכירים וחברים המון שנים וכשהחלטנו שאנחנו שותפים לקחנו בחשבון שהקשר שלנו נולד כחברות. הטענה שחברות ועסקים לא הולכים ביחד לא שיחקה אצלנו תפקיד, אפילו ההפך – שנינו מאמינים שהיא דווקא חיזקה את השותפות בינינו. ההיכרות האינטימית, השפה המשותפת, מחפה על הרבה מאוד מהקשיים שישנם בעסק שלנו ואני בטוח שגם בשלכם. שותפים, גם אם הם לא נולדו כחברים שלכם, הופכים עם הזמן להיות חלק מכם: אתם חיים איתם וכמו בכל זוגיות זה לא פשוט. זה דורש הרבה קשב לניואנסים של הצד השני, זה דורש מכם לשחרר הרבה מהאגו הטבעי שישנו לכל אחד ואחת מכם וזה לפעמים מוביל לחילוקי דעות בנושאים שחשובים לכם באופן אישי, אבל נוגעים בעצם בהצלחת שניכם. אבל להקים עסק זה לא פשוט והבדידות שישנה בתהליך הארוך הזה של הקמה וההתייצבות עסקית יכול להיות מוצלח הרבה יותר, אם עובדים ביחד, מחליטים שלא מוותרים מראש על דברים שבעבר נראו לנו חשובים ולאחר פחות, ומנסים למקסם את ההצלחה אחד של השני. הצלחתו של שגיא ההצלחה שלי ולהפך – אני לא יכול לכל, גם הוא לא, וביחד יש סיכוי יותר גדול שנצליח ואפילו נהנה מהדרך. היום ננסה להסביר למה שותפות ועבודה עם שותפים זה דבר חשוב? איך בונים את זה נכון? ומה עושים כדי שאחד ועוד אחד יהיה הרבה יותר משתיים? יהיה איתנו דוד עובדיה – שותף מייסד ב״האורגני״ – עסק לשיווק ירקות אורגניים מחדרה לגדרה שלפני 11 שנה הקים ביחד עם ספי מיור עסק שהיה חלום של כל אחד מהם בנפרד, והיום הם מגשימים אותו ביחד.
אולי זה יתן לכם מעט השראה ואולי אפילו תחפשו שותף לרוץ איתו. מניסיוני, שותפות טובה ובריאה מאפשרת לא רק להצליח אלא בעיקר ליהנות מהדרך.
מה הענינים?
דוד: בסדר גמור
איתמר: תספר לנו בקצרה על ״האורגני״
דוד: ״האורגני״, עסק חברתי שהוקם כמו שאמרת לפני אחד 10 שנים במטרה לחבר בין חקלאים לצרכנים. מסע מרתק שאנחנו עוברים בעולם שיווק תוצרת ראייה בארץ בכלל ובענף הפירות והירקות האורגניים בפרט. אנחנו נמצאים בתחום הזה ונמצאים בתעשייה הזאת במטרה להוביל במטרה ללמוד את הצרכים הן של הצרכן של החקלאי ולהוות צומת מרכזית שתחבר ביניהם בצורה טובה ויעילה.
איתמר: אני, יש לי קצת ניסיון עם חקלאים ולכן אני באמת אומר הכי באהבה שאתם תותחים! זה עסק מאוד מאוד מורכב שלוקח הרבה מאוד תשומות, אתם מאוד תלויים בעונות כמובן, אתם תלויים באלף ואחד דברים ומשתנים שצרכן הקצה לא מודע להם. איך זה מתנהל?
דוד: אז קודם כל אתה אתה צודק והתיאור שלך בקצרה הוא ממצה אבל הוא גם טיפה בים, האתגר הוא באמת עצום. שיווק תוצרת טרייה, ועוד פעם אני מדבר על אורגני כי זה במיוחד אורגני, שם הקושי הוא עוד עוד יותר גדול – לקבל את זה בזמן למיין את זה כמו שצריך, לארוז את זה, להגיע עם זה לצרכן, לתת שירות על הדברים האלה, להעביר משוב בחזרה לחקלאי ולדאוג לעשות את כל זה במסגרת טובה, חיובית, מתפתחת ומפתחת – זה באמת אתגר עצום. ובהקשר של, עוד פעם, של עולם השותפים כמעט אתגר שהוא שהוא מתבקש לעשות להיעשות על ידי שותפים.
איתמר: כמה זמן אתם שותפים?
דוד: אנחנו כבר
איתמר: הקמתם לפני 11 שנה, אבל הייתם גם לפני זה או לא?
דוד: לא הכרנו לפני זה
איתמר: אתה, איך הגעת לחקלאות?
דוד: איזשהו מהפך תזונתי, באתי בכלל מעולם המוזיקה ואיזשהו מהפך תזונתי בבית הוביל אותי להסתכל על האדמה ובעצם לרצות להיות חקלאי.
איתמר: זה היה החלום גם של ספי?
דוד: כן, באיזשהו מובן העולם של ספי סביב פיתוח קיימות וקהילות שמפתחות חקלאות וקיימות בישראל – זה היה משהו, זה בעצם מה שהוא חיפש מה שהוא רצה לעשות ואני עירוני שבא מעולם השיווק ועולם המוזיקה
איתמר: הם לא רואים אותך, אתה צעיר, שחקלאים זה בדרך, כלל יש מאבק והם מאוד הם רוצים למשוך הרבה יותר אנשים צעירים – אתה ממש ינוקא במונחים של חקלאים, אתם שניכם די צעירים.
דוד: נכון
איתמר: איך הכרתם?
דוד: דרך לקוחה. כשאני רציתי להיות חקלאי אז בעצם רציתי להקים מערך שתומך בחקלאות, כדי להבין את הצרכים. כי בסופו של דבר ידעתי שזה יסתכם בלהגיע לצרכן הסופי ולא ידעתי איך זה הולך לקרות אז אמרתי אני אלך קודם כל על החוליה הכי קשה לפיצוח, כדי להבין אותה. והתחלתי באיזה מין קואופרטיב ירושלמי קטן ומקומי שאוסף הזמנות מחברים וניגש לחקלאים, מלקט פעם בשבוע ומחלק. ויום אחד לקוחה טובה שהייתה גם חברה בקואופרטיב הזה שאלה אותי אם אני מכיר ושלחה לי קישור לאתר של ספי, שזה אתר שנקרא ״מזון טוב״ שזה טיפוח של קהילת מזון טוב, קהילה של צרכנים שמתחברים לחקלאים ונפגשנו.
איתמר: וזה עובד כמו בזוגיות, זה יש קליק מיד או… יודעים את זה?
דוד: בהקשר הזה זה היה ממש אהבה ממבט ראשון. בסוף הפגישה כבר כבר התחילה שותפות
איתמר: זה משהו בכימיה או שזה דברים ספציפיים שאתה חיפשת? דברים ספציפיים שאנשים מחפשים, שותפות, איך אתה רואה את זה?
דוד: קודם כל זה כן, זה משהו בכימיה וזה מבוסס על מערכת ערכים משותפת של דברים שהיינו מוכנים לקדם באותה תקופה בחיינו.
איתמר: שמדברים עליה כבר בפגישה הראשונה או שאתה פשוט מבין את זה?
דוד: כן, אנחנו דיברנו על זה בפגישה הראשונה. בעצם העשייה שלנו התממשה באופן קוסמי אני לא יודע איך להגדיר את זה, משו כזה.
איתמר: אתה, יש לך את סל הכישורים שלך. אתה מה שאתה באת איתו וספי בא עם דברים אחרים – הדברים האלה משיקים או שחיפשתם משהו שמשלים אותך או איך?
דוד: זה קודם כל חיפשתי שותף לדרך. ידעתי שיש לפניי דרך ארוכה וקשה ורציתי לזמן כמה שיותר מוקדם שותף, שאנחנו יכולים בעצם ביחד לקדם את הדברים. ואז בעצם הדבר השני זה לחפש מישהו שהוא, יש לו יכולות משלימות –
איתמר: פרקטית, כן, הורדתם את זה לנייר את השותפות ביניכם?
דוד: כן, זה היה תהליך, היה תהליך של קצת כמו יעקב ורחל שבהתחלה הוא רצה לראות איך היא משקה את הגמלים ואז מזה הוא יכול להסיק שהוא יכול להקים איתה משפחה. אז גם כאן אנחנו קצת התחברו ביחד, קצת עבדנו במשך שנה ראשונה, ממש עבדנו כמעט על בסיס של לא להתחייבויות – אלא על בסיס של נפגשים פעם בשבוע ופשוט עושים. ובתום התקופה הזאת הגדרנו אותה כתקופה שבה אנחנו מחליטים אם תהיה כאן שותפות או לא, ובתום התקופה הזאת בעצם כבר הורדנו את זה לנייר את ההסכם שלנו
איתמר: מראש הגדרתם שיש לכם שנת ניסיון כזאת?
בפודקאסט הזה אנחנו נותנים טיפים לאנשים, אז עכשיו תעלה המוזיקה שלנו של התופים ואחרי זה אני אשמח לשמוע ממך כמה טיפים שיוכלו לסייע לאנשים שמקשיבים לנו
דוד: בשמחה. הטיפ הראשון – אני קצת נגעתי בו במהלך השיחה נושא של תקשורת מקרבת, תקשורת חיובית, פיתרונית, חשוב מאוד גם בינינו לבין עצמנו לתרגל את התקשורת הזאת. היא תמיד מובילה להתפתחות טובה, להתפתחות חיובית, גם במקומות הכי אפלים ובמקומות הכי שפלים שהיינו בהם, אנחנו הצלחנו לייצר דברים חיוביים בעזרת האלמנט הזה.
איתמר: אז זה הטיפ הראשון – תקשורת, שזה נשמע לאנשים בנאלי כי בסוף לאנשים יש זוגיות אז אומרים ״תקשורת פותרת״ את זה, אבל זה באמת נכון – זה ככל שמדברים יותר, ככל שמעמיקים יותר את ההיכרות ומנסים לפתור ביחד את הדברים כמו כל זוגיות זה נשמר לאורך זמן ובצורה בצורה הטובה ביותר, אני חושב.
איתמר: הטיפ השני?
דוד: הטיפ השני הוא השלמה. כשמדובר במערכת יחסים של שני אנשים או 3 אנשים ולא משנה כמה גם. בסופו של דבר יש לכל אחד את היתרונות שלו ואת החסרונות שלו, כל אחד מגיע עם תיק כלים מסוים שהוא הגיע איתו מהבית שהוא למד עם הניסיון שלו וכן הלאה וברגע שאנחנו ממש פועלים בצורה אקטיבית, למלא את החוסרים של האחר בעזרת היתרונות שלנו אז זה הופך להיות כלי נהדר. ודרך אגב, אני רוצה גם לתת עוד טיפון קטן בהקשר הזה, כדי שנבין – קודם דיברת על זה שנגיד אני יותר הדרימי וספי יותר תכלס – שזה נכון לגמרי, אבל אנחנו יכולים גם לעשות חילופי תפקידים בשיטה הזאת בינינו, זאת אומרת: יכול להיות יום שבו אני אתן לספר להיות הדרימי ואני יותר הפרקטי וכך גם הפוך – אם ספי הוא איש מאוד מאוד של גבולות, ומאוד מאוד חשוב לו שהעובדים יגיעו בשעה מסוימת ויעשו את העבודה שלהם לפי ההסכם וכן הלאה, ואני איש של לטפח חזון עם אנשים ומוכן גם לחרוג מהגבולות לפעמים וזה – אז לפעמים זה גם קורה הפוך:
לפעמים אנחנו גם שם מחליפים תפקידים, כי ספי לרגע רוצה לחוות את הנושא של ׳איך לטפח עם אנשים חזון?׳ – אז אני מיד צריך לקחת את הכלי הזה לשמור על גבולות.
איתמר: אז יש לנו טיפ וטיפון – השלמה עם צד אחד, גם להשלים עם מה שאנחנו וגם להשלים עם מה שהבן אדם אחר והרבה ויתור על האגו, אם אני צריך לדייק את זה. והשני הוא לשחק את משחק התפקידים, לא להיות כבולים אליו.
דוד: נכון, לגמרי. ולפעמים גם לדבר עליו ממש, זאת אומרת, כאילו יש פה את השוטר הטוב והשוטר הרע לא משנה, זה, כל עולם מושגים אחר, שתרצו לדבר על הדברים. נגיד בבוקר: ״ספי היום אני לוקח את התפקיד של הזה כי אנחנו רוצים לבחון ביחד רעיון שאתה הבאת״ – אז ממש אפשר לדבר על הדברים האלה.
איתמר: טיפ השלישי
דוד: והטיפ השלישי שאני יכול לתת הוא: להתחבר לעצמך. להתחבר להוויה שלך, לא לוותר על עצמך, על המקום שממנו האדם מגיע, על הראייה שלך- היא מאוד מאוד חשובה להתפתחות ולקידום של העסק וכו׳. וללמוד לעשות את זה בתוך זוגיות וללמוד לדבר על זה וללמוד להציף את הדברים מבלי לוותר על עצמך.
איתמר: אז הטיפ השלישי למעשה הוא, היום אומרים שזה המתכון לכל זוגיות, לא רק לא רק לשותפויות עסקיות. כלומר שכל אחד מקיים את עצמו ושני השלמים מקיימת עצמם אז יכול לצאת שלם אחד יותר גדול ויותר חיובי ויותר משגשג.
דוד: לגמרי, ממש חווינו את זה על בשרנו אני יכול להעיד על תקופות שלמות שבהם אני, או הצד השני, או ספי, היינו עסוקים בלהדחיק את התחושות שלנו כדי לאפשר לצד השני לעשות משהו ובסופו של דבר זה מתפוצץ. תמיד צריך להתחבר לצד שלך ומשם להגיע לעשייה. זה מנצח, הצד השני רוצה את זה ומחכה לזה זה נראה כמו קונטרה קטנונית ומעצבנת זה חשוב.
איתמר: אל תפחדו לריב ואל תפחדו להתווכחי, יוצא מזה רק טוב בסופו של דבר. אבל צריך לדעת איך.
דוד: נכון.
איתמר: דוד עובדיה, מייסד שותף ב״האורגני״ – ירקות אורגניים מחדרה עד גדרה שאפשר לחפש אתכם גם בנכסים הדיגיטליים שלכם.
דוד: בוודאי
איתמר: תודה רבה שהיית איתנו
דוד: תודה.